Anatomia del confinament, desmuntant la pressió estètica. 1


Lluny queden ja els dies de clausura a casa de la primavera passada, dies en que en prou feines sortíem a comprar bens de consum i produir, setmanes que per als militars era dilluns cada dia i per a moltes cada dia era diumenge amb pijama i sabatilles. Dies en que algunes van obtar per pujar a la bicicleta estàtica enganxar-se als tutorials de pilates, dominades i ioga. Calia aprofitar els dies de confinament per sortir-ne més guapes. D’altres en van fer d’aquesta situació una crítica a aquesta pressió estètica que ens obliga a ser objectes de desig.

Quan el 27 d’abril del 2020, portàvem 45 dies tancats entre quatre parets, l’artista Andrea Ruiz (mespapaia) va fer una crida al seu mur d’instagram. Animava a les seves seguidores a fer autoretrats del seu propi cos amb qualsevol càmera que tinguessin a l’abast i compartir-los amb ella per privat.

La idea era fer un atles artístic per visibilitzar la diversitat corporal de les dones, reivindicar l’amor pel cos de cadascuna de nosaltres i fer una crítica frontal als missatges hegemònics que el sistema constantment llença sobre el nostre físic, uns missatges que no s’aturen ni durant una pandèmia global.

El detonant del projecte va ser el bombardeig d’inputs negatius i comentaris despectius envers el cos de les dones emesos des dels mitjans, les xarxes i els entorns socials durant el confinament: «aprofita i posa’t en forma abans de tornar a sortir al carrer»; «ara que tens temps, perd els quilos que et sobren». També les seves possibles pseudo-solucions: «la taula d’exercicis definitiva per estar guapa al final de la quarantena»; «què has de menjar per no engreixar-te», i un llarg etcètera. Missatges, tots ells, amb un únic fil conductor: passi el que passi i sota qualsevol circumstància, les dones han de mantenir-se guapes, primes i desitjables en tot moment.

El projecte neix de la necessitat per lluitar contra la violència exercida sobre els cossos de les dones.

D’aquesta reflexió en surt «Anatomía del confinamiento», un projecte que neix, per una banda, de la necessitat personal de lluitar contra la violència exercida sobre els cossos de les dones durant la quarantena i reivindicar com realment som i no com volen que siguem. I, per l’altra, de la voluntat de compartir-ho i fer-ho extensiu a altres dones, perquè veure els cossos de les altres ens ajuda també a normalitzar el nostre propi cos.

La crida va ser un èxit i, en poc més de 15 dies, va rebre una seixantena d’instantànies que mostren els cossos, o fragments de cossos, de dones de diverses latituds geogràfiques, contextos i edats. Unes fotografies que ara es poden veure en una exposició homònima a l’atri de la Lleialtat Santsenca.

Creuem la porta d’entrada i les taules buides ens recorden que si bé no estem confinades, les restriccions de bars i cafeteries segueixen presents. El mur allotja una seixantena de làmines. Cadascuna amb dos o tres imatges -autoretrats- i el nombre de dies de cossos confinats, totes entre 40 i 60 dies, anònimes sense rostre mostra un collage coral de pits, ventres, natges, estries, pèls a cames, aixelles, mugrons… presos des de diversos angles, enquadraments i posicions, amb roba o sense.

El perquè de la preeminència d’aquestes parts del cos en detriment d’altres, ens ho explica l’Andrea «és allà on les dones sentim una pressió més gran. La majoria de missatges van enfocats a tenir uns pits més grans o més petits, un cul més dur, un ventre més pla… És molt valent fer-se fotos a una part del cos que ens jutgen constantment, son molt valentes totes les dones que han decidit participar i mostrar-se».

«Anatomía del confinamiento» ens vol alliberar de les opressions més o menys subtils però continues que les dones patim sobre el nostre físic i és el pròleg del programa d’activitats que es celebrarà a la Lleialtat en motiu del 8 de març, entre d’altres l’exposició «Famílies trans*— Construccions identitàries», de l’artista Mar C. Llop.

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un comentari a “Anatomia del confinament, desmuntant la pressió estètica.