A Sants, en català!


Avui 21 de febrer és el dia internacional de les llengües maternes. En motiu d’aquesta efemèride, l’organització de l’esquerra independentista Endavant (OSAN),llença una campanya en defensa del català, impulsada per un manifest.

Partint de la base que al conjunt dels Països Catalans hi ha més de tres-centes llengües maternes, fruit de les migratoris i ser terra d’acollida, només dues llengües gaudeixen del privilegi de ser llengües vehiculars a casa nostra. El Castellà i el Francés a banda i banda del Pirineu. Deixant així en posició minoritzada la llengua materna de milions de catalans i catalanes.

Una llengua que ha superat totes adversitats al llarg de la història, dictadures i prohibicions incloses. I que ha servit per a integrar a les noves comunitats migrants dins la nostra societat, sobretot mitjançant l’escola i la immersió lingüística. Essent llengua de cohesió entre la classe treballadora, amb un gran potencial antifeixista i antiracista.

Per això els estats espanyol i francès fan tot el que està a les seves mans per minoritzar la llengua catalana. Ja sigui prohibint-ne l’ús, ja sigui legislant, ja sigui relegant-la a un mèrit i no a una obligació en l’administració pública. És aquest menys teniment oficial el que fomenta i possibilita les agressions. essent la judicatura i cossos policials dels estats on es donen el major nombre de situacions. Així com l’assenyalament per part d’organitzacions espanyolistes de militants i organitzacions que defensen el català. Una dinàmica que a més a més resulta electoralment favorable als partits espanyolistes.

Sota una pretesa multiculturalitat, l’esquerra autoanomenada progressista, vol fer servir el bilingüisme com a argument, quan en realitat, una societat de 300 llengües no és bilingüe. I simplement al català li disputa l’hegemonia la llengua imposada per l’estat de torn. I és degut a aquesta situació que el català ha reculat en el seu ús arreu dels Països Catalans. Al Principat, el 2018 només un 64,7% tenia coneixement del català en totes les habilitats, mentre que, pel que fa al castellà, aquests percentatge era de gairebé una totalitat de la població (el 97,5%).

Una mostra més d’aquest electoralisme lingüístic l’hem pogut veure amb la retirada del PSC dels acords per la immersió lingüística, i fa que avui en dia, els migrants castellanoparlants siguin els més reticents a aprendre la nostra llengua a casa nostra, cosa que passa en molt menor mesura amb la resta de comunitats lingüístiques migrades.

És per això que l’organització independentista vol impulsar l’ús de la llengua catalana com a llengua d’us social, estenent-la al màxim de capes de la societat. Essent patrimoni de tota la societat. Independentment de com vesteixi, la raça o el temps que porti vivint als Països Catalans. Perquè la llengua ha d’anar lligada al conjunt de drets per una vida digna. Allà on se’ns pot entendre i atendre en català a la sanitat, a l’escola o al lloc de treball.

Perquè si salvar el català és cosa de tots cal que inclogui tot el poble, tingui l’origen que tingui, i que pugui pressionar i forçar les institucions i les administracions per protegir la nostra llengua. Defensant tots els dialectes de la nostra llengua. En defensa de l’aprenentatge del català com a projecte col·lectiu. En defensa d’unes condicions de vida dignes per al poble treballador. Una llengua compartida per una mateixa classe social d’interessos compartits.

 

 

——————————————————————————————————-

Us recordem que aquesta i totes les noticies publicades a SantViu.Cat les podeu rebre directament al vostre mòbil si us subscriviu al nostre compte de Telegram, les podeu compartir a facebook i seguir-nos al compte de tuiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *